Potovanje na Altaj

Potovanje na Altaj je bilo zame eno najbolj zanimivih potovanj v mojem življenju. Zakaj?
Prvi razlog je ta, da sem doživel preizkušnje, ki so mi utrdile telo in duha, preizkušnje, ki jih teroretično na nek način doživiš v služenju vojaškega roka. Dež, mraz, mokra oblačila, ne najbolj primerna oprema, potovanje na konju (brez predhodnih izkušenj). Srečaš se s svojimi največjimi ali vsaj velikimi strahovi in ugotoviš, da so resnično votli v svoji notranjosti. Drugi razlog pa je bil doživetje narave, doživetje krajev, gora, rastlin, živali, vsega kar si lahko srečal. Doživetja so mi dala spoznanje, da je svet res lep, a da to ni vedno očitno.

Ljudje, k na Altaju živijo z naravo so z njo resnično povezani. Če si bolj mestno bitje, delaš in prebiješ veliko časa v zaprtem prostoru ima elektrika, vodovodna napeljava, plinska napeljava in klimatska naprava večji pomen v tvojem življenju, kot pa sonce, luna, zemlja, veter in reke.  Lahko prebereš na stotine knjig, a pristen stik z naravo bolj težko doživiš na tak način. Najpej smo imeli šolanje s Šamanko, ki nam je razložila kako se povezati z naravo oz. stvarmi, bitiji…ki so v naravi. Druga šola je, ko to dejansko doživiš, doživiš ob ljudeh, ki so na nek način že vse življenje povezani z naravo. Začenjaš videti in občutiti stvari na nek drug način. Gora, drevo, reka, sonce, luna…niso več to kar so bili. Dojemanje vseh stvari se spremeni. Stvari začenjo postajati to kar so. Spoznaš, da če opazuješ nekaj s te perspektive je veliko bolj bogato, neskončno in zanimivo. Če pogledamo “samo” luno, jo lahko spoznavamo velik del  življenje, vse njene vplive, cikle in sovplive. Ko nekaj časa živimo z njo postane del nas in nas “uči” ter nam razkriva zakonitosti, ki veljajo v življenju.

Potovali smo par tednov na konjih po hribovjih Altaja. Hribi, barve, rastline, reke in energije so res čudoviti. Spoznal sem stvari, ki jih v Sloveniji najbrž nikoli ne bi. Najbolj pa me je fasciniralo sporočilo, da vse kar je tam, lahko doživim tudi v Sloveniji, če veš kaj iščeš in če veš kako se odpreti svetu, da to lahko doživiš. Sedaj, ko sem doma, to res lahko potrdim. Zame je bil pomemben obisk Altaja, da sem spoznal, kako lahko doživim, se povežem z naravo, črpam znanje, ki ga ponuja. Če veš v čem je bistvo, ga lahko najdeš kjerkoli.

Če imate možnost iti na Altaj, vam vsekakor priporočam, tam je res lepo. Še bolj pa pripročam, da si vzamete par dni, teden dni, 14 dni in pojdite v Slovenske hribe. Če niste ravno reden obiskovalec narave boste po malo daljšem bivanju tam začutili, da je nekaj drugače. Vsekakor pomaga, če veš kako se raziskovanja lotit. Občasno bom v zvezi s tem naredil tudi kakšno predavanje. Če si zainteresiran, se prijavi na listo, pa te obvestim.

Kar pripročam vsakemu, da vzame s sabo, če gre na tako potovanje:

Tu pa je še par slikic za začutite kako tam izgleda:

 

…ali pa si pogledate film Potovanje na Altaj by Marko Šetinc: