cepljenje O cepljenju malo drugače – Marko Šetinc
Kaj je cepljenje? Ali je potrebno ali ne? Se rabimo cepiti vsi?
Tema cepljenja je danes vse bolj pereča. Obstajata dva tabora. Eden zahteva cepljenje, ker je to v dobrobit nas vseh, drugi pa temu nasprotuje zaradi stranskih učinkov na nekatere posamezike, ki jih lahko zaznamuje tudi za celo življenje.
Problem je, da ni povsem jasno, kaj pravzaprav pomeni cepljenje. Je nek abstraken pojem in pri tem lahko zelo hitro lahko obtičiš v nekih prepričanjih.
Kaj je cepljenje? Ceplenje je zaščita državljanov proti določenim pateogenim vrstam mikroorganizmov. Če se cepiš, ne zboliš in kar je še pomembneje ne okužiš drugih. Drugi so zaradi tega, ker si se cepil bolj varni. Ali je potrebno? Je, ampak..

cepljenje otrok

cepljenje


Komu je dejavnost cepljenja najbolj podobna? Služenju vojaškega roka. Kdor se cepi je vojak, ki ščiti sebe in ostale sodržavljanje, pred boleznimi.
cepljenje = vojak

biti cepljenjen = biti vojak — slika vir: http://www.mojaizbira.si/poklic/vojak

Ta ideja ni zrasla na moje zelju, ampak je iz učbenika o okoljski ekonomiji.
Naslednja vprašanja pa so moja:

 

1. Meniš, da bi za to ker služiš vojsko proti boleznim in s tem ščitiš ostale moral dobit ustrezno plačilo?
2. Za služenje vojske potrebuješ natančen zdravniški pregled, da ugotovijo ali si sposoben za to delo. Ali meniš, da je za služenje vojske proti bacilom to tudi potrebno?
3. Bi svojega komaj rojenega otroka dal v vojsko, ali bi raje počakali, da gre vsaj v vrtec ali šolo?

 

 Vsi ljudje niso sposobni služiti vojaškega roka proti boleznim, in otroci niso namenjeni temu, da se jih pošilja v prve vojne vrste. Vsak, ki je pripravljen zaščititi sebe in druge s tem, da se cepi, pa vsekakor zasluži spoštovanje in plačilo, saj s tem opravlja delo in se izpostavlja nevarnostim, ki jih prinesejo stranski učinki cepiv. Služenje vojaske je postalo profesionalno in plačano. Zakaj ne bi bilo tako tudi cepljenje? Mislim, da si vsi takega tudi zaslužimo.