Nastavitev atlasa oz. korekcija atlasa nekoliko drugače

Pred leti sem bil na predavanju v Tehnološlem parku v Ljubljani na temo nastavitev atlasa. No takrat sem prvič slišal, da je to prvo vretence hrbtenice, ki je povezano z lobanjo. To vretnece naj bi se zamaknilo pri porodu, ali pa ob kaki drugi priliki, tako, da ima večina ljudi zamaknjeno to vrenece. To se najlažje zazna tako, da pogledaš levo in desno in običajno opaziš da se v eno stran lahko bolj obrneš kot v drugo stran. Če je to vretence zamaknjeno, se temu primerno prilagodi celotna hrbtenica, ki se primerno ukrivi tako, da “stabilizira” telo glede na zamaknjeno vretence. Na naslednji sliki je prikazano, kje atlas sploh je.

Nastavitev atlasa
Nastavitev atlasa

 

Ker celotna hrbtenica kompenzira zamaknjen atlas se to ponavadi vidi na dolžini nog. Običajno je ena nodga daljša od druge. Ko si nastaviš atlas, se dolžina nog običajno izenači. Načeloma je nastavitev atlasa trajna, razen če ne doživiš kakega padca, nesreče ali če ne pretiravaš s skakanjem po trampolinu.

Moje izkušnje z nastavitvijo atlasa so:

Čemu koristi naravnan atlas.

Obstaja cel kup nevšečnosti, ki naj bi se izboljšale z korekcijo atlasa. Ali je to res ali ne ne vem. Sam teh nevšečnosti prej nisem imel in ne po tem. Če je kdo imel izkušnjo z odpravo katere izmed nevšečnosti naj  pa mi prosim sproči:

Zakaj to objavljam?

Ugotavljam, da se ljudje zaradi nekaterih neprijetnosti predolgo trudimo in trpimo. Pred parimi dnevi sem šel tečt 12,5 km brez kakih predpriprav. Sem pač zaljubljen v sotekačico pa ji nisem mogel reči ne. Posledica je bila bolečine v gležnju, take da pač z njimi kak teden šepaš. Po 5 minutni pranoterapiji je bolečina izginila. Včasih učinkovitost teh metod tudi mene preseneti. Če se vam ob prebiranju tega prispevka zdi, da bi vam tovrstna korekcija atlasa koristila ali vas zanima kaj več o tem mi pišite na marko.setinc@gmail.com.