Kako do samozavesti? Kako se cenit?

V teoriji enostavno. Spoznaš kdo si in si postaviš vrednost. Kako postaviti svojo vrednost, pa pove tale naslednja zgodba:

Nekoč je šel mladenič k modrecu in ga prosil za nasvet z besedami:

“Prišel sem po nasvet. Že dolgo me muči občutek manj vrednosti, občutek, da nisem nič vreden in da življenje pravzaprav nima nobenega smisla več. Vsi mi pravijo, da sem zguba in neumen. Prosim te Modrec pomagaj mi!”

Samozavest serijsko

Samozavest serijsko

Modrec pogledal na mladeniča, in mu naglo odgovori: “Oprosti, ampak trenutno sem zelo zaposlen in ne morem pomagati. Imam nujno zadevo, ki se ji moram posvetiti.”…ptem se ustavi za trenutke razmisli in doda: ” Ampak, če mi pri nečem pomagaš, ti bom z veseljem vrnil uslugo “.

“O … seveda, Modrec!« Je zamrmral mladenič in požrl slino ob misli, da je spet nepomemben. “Dobro,” je rekel modrec in vzel z roke majhen prstan z lepim draguljem

“Vzemi mojega konja in pojdi na začetek trga in nujno prodaj ta prstan, da bom lahko poplačal dolg. Zanj poskusi dobiti spodobno ceno, a ga ne prodaj za manj kot en zlatnik! Pojdi  in pridi  nazaj takoj hitro boš lahko! ”

Mladenič je vzel prstan in oddirjal. Ko je prispel na trg ga je pokazala različnim trgovcem. Vsi so ga pogledali, preučili in pokazali zanimanje nanj. To je trajalo do trenutka, ko jim je povedali, da hoče zanj vsaj zlatnik. Nekateri so se mu odkrito smejali, drugi so se preprosto obrnili stran. Samo en star trgovec mu je spodobno razložil, da je zlatnik previsoka cena za tak prstan, in bi zanj lahko dobil le baker ali morda srebrnik.

Ko je mladenič slišal te besede je postal zelo razburjen, ker je spomnil modrečevega navodila, da naj ne sprejme nič manj kot zlato. Potem, ko je prehodil že celoten trg iščoč kupca med več sto ljudmi, se je usedel na konja in odjahal nazaj k modrecu. Ob svojem neuspehu je bil čisto poklapan.

“Mojster, nisem opravil naloge. “, je dejal. “V najboljšem primeru bi zanj dobil nekaj srebrnih kovancev, vendar ste mi naročili naj ga ne prodam za nič manj kot zlato! Povedali so mi, da ta prstan ni veliko vreden. ”

“To je zelo pomembna točka, fant moj!” mu odgovori Modrec. Preden poskušaš prodat prstan, je potrebno ugotoviti, koliko je v resnici vredne. Kdo bi to lahko bolje vedel kot zlatar? Pojdite do njega in ugotovite, koliko bi dobil zanj. Vendar ga mu ne prodaj ne glede na to koliko ti ponudi. Nato pridi nazaj k meni. ”

Mladenič je skočil gor na konja in odjahal k zlatarju. Ta ga je  temeljito pregledal skozi povečevalno steklo, ga stehtal in se obrnil k mladeniču  in rekel:

“Povej modrecu, da mu trenutno ne morem dati več kot 58 zlatih kovancev. Če pa mi da še  nekaj časa, ga bom kupil za 70 zlatnikov. ‘

’70 zlatnikov ?! «je vzkliknil mlade. Smejoč se je zahvalil zlatarju in odhitel nazaj k modrecu. Ko je ta slišal zgodbo mu reče: “Zapomni si, fant moj, da ste kot ta prstan. Dragocen in edinstven! Samo pravi strokovnjak oceni tvojo pravo vrednost. Torej, zakaj ste zapravljaš svoj čas tavajoč po trgu in s poslušanjem mnenj starih bedakov? ”