Čakre

Čakre so kot kolo (vreteno), ki se vrti na našem energijskem telesu. Čeprav je sistemov poimenovanja in štetja čaker več, je najbolj osnovni ta, da je na telesu 7 čaker in sicer:

 1. Korenska čakra (muladhara) je rdeče barve, njeno področje delovanja je  življenjska sila, volja po samoohranitvi, odpornost, vztrajnost, povezanost z zemljo, ritmom in naravo, vzdržljivost. Povezana  je z elementom zemljo, skrbi za preživetje, blokirajo pa jo strahovi.
 2. Spolna čakra (swadhisthana) je oranžna, njeno področje delovanja je  zavedanje lastnega telesa, vitalnost, zdravilna energija, prepričljivost, navdušenje, ženska energija. Povezana je z elementom vode, skrbi za užitek, blokira pa jo krivda.
 3. Solarni pleksus (manipura), je rumena, njeno podroje delovanje je  občutenje jaza, čustvenost, sočutje, empatija, hrepenenje, vzdržljivost in prodornost, spontanost. Povezana je z elementom ognja, skrbi za življensko moč in blokira jo občutek sramu.
 4. Srčna čakra (anahata) je zelena, njeno področje delovanja je  ljubezen, toplina, občutek lastne vrednosti, sposobnost umetniškega izražanja, strpnost, predanost. Povezana je z elemenotom zraka, skrbi za ljubezen, blokira pa jo pohlep.
 5. Grlena čakra (viśuddha) je modra. Njeno področje delovanja je  komunikativnost, samozavedanje, sposobnost koncentracije in učenja, razum, mišljenje, individualnost. Povezana je z elementom prostora (eter). Skrbi za resnico in je blokirana z lažmi.
 6. Tretje oko (ājñā) je indigo. Njeno področje delovanja je  samozavedanje, ustvarjalna energija, intuicija, duhovna spoznanja, jasnovidnost, moč predstavljanja. Skrbi za uvide, blokirajo pa jo iluzije.
 7. Kronska čakra  (sahasrāra), je vijolična.  povezanost z vesoljem, duhovna moč, spiritualnost, znanje, religioznost, notranje oko. Skrbi za povezavo z kozmično energijo in je blokirana z navezavo na ego.

 

Čakre, njihov pomen in blokade

Čakre, njihov pomen in blokade

Blokade in kako preko njih

 1. Strah
 2. Krivda
 3. Sram
 4. Pohlep
 5. Laži
 6. Iluzije
 7. Navezanost na ego

(v delu)