4 sestavine, da postaneš mojster katerekoli veščine 4 kjučne sestavine, da postaneš pravi mojster v katerikoli veščini – Marko Šetinc

Kako postaneš pravi mojster določene veščine?

Kako postaneš mojster v vožnji s kolesom, v karateju, kot predavatelj, v ljubljenju, v poljubljanju, v matematiki, v plesu in še v čem? Za to potrebuješ prakso v kateri so pomemne 4 sestavine. Sledijo si od 1—>4. 1 je najbolj osnovna, pogoj, da se stvari sploh lotiš, druga, da jo osvojiš, tretja, da je ne opustiš in četrta, da postaneš resnično pravi mojster.

Kako postati mojster veščine?
Kako postati mojster veščine?

  1. VAJA, VAJA, VAJA!!! Vsi pravijo, da če vadiš postaneš mojster. Vaja pomeni, da na treniraš svoje telo, da je sposobno narediti določeno veščino. Primer ples. Treniraš korak slow, slow, quick, quick. Ko to osvojiš lahko rečeš da znaš foxtrot. To pomeni, da znaš veščino, nisi pa mojster veščine.
  2. ZNANJE, MODROST, WISDOM!!! Pri tem da osvojiš mojstrstvo ne zadostuje le na trenirano telo ampak tudi um. Pomembno je stanje uma, Pomembno je katere mišice aktiviraš, ko plešeš, a je tudi pomembno kaj imaš takrat v glavi, ko to počneš. Na kaj ima tvoj um fokus. Če ostanemo pri plesu: a je to fokus na noge, na partnerja, na glasbo, na svoje telo, na dotik s partnerjem, na dotik nog, rok, trebuha, poslušaš boben v glasbi, violino, vokal, čutiš tla pod nogami, čutiš nervoznost partnerja itd. Lepota telesa, lepota gibanja telesa, usklajenost telesa z glasbo je odvisno od stanja našega uma. obvladaš.
  3. LJUBEZEN: Če ljubiš to kar počneš, je osnovni preskok med tem, da nekaj obvladaš in tem da v nečem postaneš mojster. Ko nekaj ljubiš, to lahko počneš ves čas. To te osrečuje, te polni z energijo, spoznavaš kako te bolj polni, spoznavaš kako lahko bolj uživaš v nečem…bolj, bolj, bolj in vse bolj se približuješ mojstrstvu. Če zares ljubiš ples, to lahko počneš ves dan. Zjutraj vstaneš in plešeš, pozajtrkuješ in plešeš, plešeš pred kosilom, plešeš po kosilu, plešeš po popoldanskem počitku, ves čas plešeš in plešeš…Postaneš “človeški” mojster. Obvladaš ples, kot ga človek lahko najbolje obvlada. A žal še nisi mojster. Manjka ti nekaj božanskega.
  4. PREDAJA: Ko na treniraš svoje telo, ko na treniraš svoj um, ko ljubiš to kar počneš je potrebna samo še predaja. Kaj to pomeni?. To pomeni, da ne plešeš več ti, ampak pleše nekdo drug, ti samo opazuješ in uživaš v božanskem plesu. Ples postane božanski in vsak takoj vidi, da si v tem res pravi mojster.